צרו קשר
בריחת סידן? אין דבר כזה!
 
אחד המושגים הנפוצים ביותר כיום בשטח הרפואה למבוגרים, הוא המונח ׳בריחת סידן׳. תרשו לי לאמר לכם, בשקט בשקט, שאף אחד לא ישמע – אין דבר כזה "בריחת סידן"! הרי העצמות שלנו הן לא איזה בית סוהר שאפשר לברוח ממנו...
נכון שנוח מאוד להשתמש במושג הזה, היות שזה פוטר אותנו מאחריות לתהליך, אבל המשך השימוש בו גורם לטעות בהבנת פעילותו של הגוף. ״אז איך, בכל זאת, יש לנו פחות ופחות סידן בעצמות?" אני שומע אתכם שואלים. ובכן, קיים בגוף תהליך של הוצאה מבוקרתשל סידן מתוך העצם וזאת כתוצאה מאילוץ כימי שאנחנוכופים על גופנו. איך אנחנו עושים זאת? פשוט מאוד: ע"י אכילת מזון שקשה לגוף להתמודד איתו – מזון 'יוצר חומצה׳ (בשר, עוף וכד').
נכון שלאנשים העוסקים פחות מדי בתנועה, ולנשים בגיל הבלות, יש קושי רב יותר לקיים את 'משק הסידן' בעצמות, אבל התזונה, מסתבר, היא המרכיב החשוב ביותר במשוואה. והסיפור אינו חדש. כבר לפני חצי יובל שנים, דיווח לנו ד״ר ב. עמוס (ידיעות אחרונות 21.11.72) על מחקר שקבע, כי אכילת בשר מאלצת את הגוף להוציא סידן מתוך העצמות; וההסבר לכך הוא ש״סידן זה הוא חומר בסיסי, הסותר ומנטרל את עודף החומצות, שהן תוצאה של פירוק הבשר.״
בקיצור, מי שחפץ בעצמות חזקות, ביחוד בגיל מתקדם בו כל נפילה עלולה לגרום לשבר, שיתנזר, עד כמה שאפשר, מאכילת בשר או עוף. הרי גם ללא כל המחקרים, אם נעצור שנייה ונחשוב, נגיע למסקנה כי חלבון מרוכז שכזה, התאים לנו, אולי, כשהיינו מאד צעירים ובנינו, עדיין, את הגוף לתלפיות; אבל כיום, כאשר גופנו עסוק ב'תחזוקה' בלבד, אין הוא זקוק לאותה כמות של חלבון כבעבר. וחלבון הרי ניתן לקבל גם מעולם הצומח! (חומוס, טחינה, שקדים לא קלויים (קלופים לאחר השרייה במים), קטניות, טופו (׳גבינה׳ מסויה) ועוד; ותאמינו או לא, גם בירקות ובפירות יש חלבון!)
בקיצור, הגענו לגיל שלא הכמות קובעת, אלא האיכות, ולכן עדיף לנו להיזון מחלבון מן הצומח, המשוחרר מכולסטרול ומשומנים רוויים.
״רגע!" אני שומע אתכם שואלים שוב, ״לא אמרת כלום על הגבינה בהקשר לסידן!" נכון, לא אמרתי, כי לא נעים לי מיצרני הגבינות; אבל אם אתם כבר שואלים, אשיב: הסידן שבגבינה מתאים אולי לעגל צעיר, אבל לא לאדם מבוגר. שימו נא לב לעובדה שאף יונק אינו יונק לאחר שנגמל מחלב אימו...
ולסיום רק אומר, כי כריכת 'בריחת סידן׳ עם ׳צריכת סידן', נובעת מגישה מוטעית במקצת; שהרי כפי שבמקרה של ׳פנצ׳ר׳ בצמיג המכונית, ניפוח הצמיג לא יעצור את יציאת האויר ממנו, כך גם עם הסידן שבגוף – הכנסת סידןלא עוצרת את יציאת הסידן. כלומר, עלינו להתמודד עם הסיבות ל'נדידת׳ הסידן אל מחוץ לעצמות (והסיבה העיקרית היא, כאמור: אכילת בשר), ולא להעמיס על הגוף המבוגר עוד ועוד סידן, שהרי מרוב ׳סיד׳ הוא עוד עלול להסתייד...

פורסם ב-ניב הגמלאי, מרץ 1998

 
  

 

 
      ד"ר גדעון רון © כל הזכויות שמורות  

לייבסיטי - בניית אתרים